TZ Punat

Hotel "Park"

MENU (ZA 4 OSOBE)

HLADNO PREDJELO

SALATA OD PUŽEVA

NAMIRNICE:

  • PUŽEVI – 0,80 KG BRUTO
  • JAJA – 2 KOM
  • ULJE MASLINOVO- 0,06 LIT
  • KAPULA- 0,15 KG
  • PERŠIN LIST- 0,02 KG
  • LOVOR LIST – 2 KOM
  • VINSKI OCAT – 0,15 L
  • SOL- 0,08 KG

PRIPREMA:
- skupljene puževe ostaviti 3-4 dana u zatvorenom sanduku na granju. Tako se oni pročiste. Puževe oprati nekoliko puta i staviti kuhati u vrelu slanu vodu s 2 lista lovora. Kuhati oko 1 sat. Ocijediti ih i vrhom noža izvaditi meso, a iznutrice odstraniti. Meso dobro istrljati u soli a zatim u octu. Isprati ih u nekoliko voda i ostaviti da se ocijede.
Očišćenim i kuhanim puževima dodati izrezan luk i kuhana jaja, nasjeckan peršin, dodati ocat, sol, papar – promiješati, dodati maslinovo ulje i ponovno promiješati i poslužiti hladno.

MISAO ŠEFA KUHINJE : PUŽEVI SU DIO TRADICIONALNE PREHRANE NAŠIH OTOKA

JUHA

JUHA OD KRČKE JANJETINE

NAMIRNICE:

  • JANJETINA S KOSTIMA (najbolje od prsiju ili koljenica) 0,5 KG
  • MRKVA 0,03 KG
  • CELER 0,03 KG
  • KAPULA 0,01 KG
  • PERŠIN 0,02 KG
  • VODA 1,5 L
  • RAJČICA 0.08 KG
  • ULJE MASLINOVO 0,08 L
  • BRAŠNO 0,05 KG
  • SOL I PAPAR (po ukusu)

PRIPREMA:
- janjetinu usitnimo na primjerene komadiće. Na zagrijanom maslinovom ulju propirjamo nasjeckani luk, dodamo janjeće komadiće i usitnjenu mrkvicu i celer. Pirjamo. Dodamo brašno, pirjamo, zalijemo mlakom vodom i kuhamo. Pri kraju kuhanja začinimo po ukusu, te neposredno prije serviranja pospemo nasjeckanim peršinom. Serviramo toplo.

MISAO ŠEFA KUHINJE: PO MOGUĆNOSTI UPORABITI JANJETINU S JADRANSKIH OTOKA ZBOG SPECIFIČNOSTI OKUSA

MEĐUJELO

DIVLJE ŠPAROGE U PRŠUTU

NAMIRNICE:

  • ŠPAROGE (po mogućnosti divlje) mekani dio vrha – 0,20 KG
  • PRŠUT – VEĆE ŠNITE- 4 KOM
  • VODA-0,1 L
  • BIJELO VINO-0,1 L
  • MASLINOVO ULJE

PRIPREMA:
- očišćene, oprane i na primjerenu dužinu cca 1 cm odrezane šparoge podijeliti u četiri dijela. Svaki dio čvrsto umotati sa šnitom pršuta. Staviti pržiti u tavu na dobro zagrijano maslinovo ulje na stranu spoja pršuta. Pržiti sva četiri komada sa svih strana. Podliti bevandom . Pirjati u polu poklopljenoj tavi cca 5 min. Poslužiti toplo zajedno s umakom.

MISAO ŠEFA KUHINJE: FINO-TRADICIONALNO JELO HRVATSKOG PRIMORJA KOJEMU POSEBAN UKUS DAJU DIVLJE ŠPAROGE
I SAMO NA BURI SUŠENI PRŠUT

GLAVNO JELO

ŠURLICE SA ŽVACETOM OD KUNIĆA I SALATA OD RADIĆA

NAMIRNICE:

ŠURLICE: ŽVACET:

  • BRAŠNO – 0,5 KG -KUNIĆ CCA 0.8 KG
  • JAJE 1 KOM -KAPULA 0,15 KG
  • MASL. ULJE 0,01 L - ČEŠNJAK 0,02 KG
  • SOL 0,02 KG - MASL. ULJE 0,10 L
  • VODA 0,25 L - RAJČICA 0,15 KG
  • VODA ZA KUHANJE 3 L - BRAŠNO 0,02 KG
  • CELER LIST 0,02 KG
  • VINO BIJELO 0,15 L
  • VODA 0,15 L
  • SOL, PAPAR PO UKUSU
  • MAJORAN – NA VRH NOŽA
  • BOSILJAK – NA VRH NOŽA

SALATA:

  • RADIĆ CCA 25-30 DAG
  • MASL. ULJE 0,02 L
  • SOL, VINSKI OCAT
  • SIR: RIBANI KRČKI OVČJI SIR CCA 0,04 KG

PRIPREMA ŽVACET:
- meso izrezati na kockice i popržiti na ulju . Dodati sitno sjeckani luk , malo popržiti, dodati izrezanu rajčicu, usitnjeni češnjak, sitno isjeckan list celera, mažuran, bosiljak, sol i papar. Pirjati dok meso ne omekša. Dodati brašno, promiješati –doliti bijelom bevandom i ostaviti kuhati 20 min. Poslužiti toplo.

ŠURLICE:
- staviti 0,25 l vode da provrije. Skinuti sa štednjaka da se malo ohladi (cca 80-90 oc) U posudi pripremljenom brašnu
dodati sol, izmućkano jaje, ulje, - promiješati, dodati vodu, sve miješati kuhačom. Nastaviti mijesiti rukama na dasci. Dobro izmiješano tijesto ostaviti odležati 10 –tak min. pokriveno vlažnom krpom. Odležano tijesto izrezati na četiri komada. Od takvoga komada rukama formirati dugački valjušak promjera cca 1 cm. Rezati ga na komadiće dužine 0,5-1 cm. Takve komadiće obaviti oko igle za pletenje i trljati rukama tijesto amo-tamo da se dobije oblik primitivnog kratkog špageta (6-8cm). Pažljivo okrećući
izvući iglu tako da u sredini tijesta ostane rupa.
Tako oblikovano tijesto slagati na dasku. Kada izradimo svu
količinu tijesta pristavimo kuhati 2-3 l posoljene vode. Kada zavrije u vodu lagano stavljamo šurlice. Na laganoj vatri kuhamo ih 10-15 min. Procijedimo, te vruće poslužimo uz žvacet. Posipamo ribanim ovčjim sirom.

SALATA:
- radić očistimo, usitnimo rukama i operemo. Osušimo te po ukusu začinimo solju, octu i maslinovim uljem.

MISAO ŠEFA KUHINJE: ŠURLICE SU STARO TRADICIONALNO JELO OD TIJESTA NA OTOKU KRKU. MOGU SE POSLUŽIVATI UZ SVE VRSTE MESNIH, RIBLJIH I JELA OD POVRĆA KOJA SE PRIPREMAJU U UMACIMA.

DESERT

PRESNEC

NAMIRNICE:

NADJEV:

  • MLADI OVČJI SIR CCA -1KG
  • ŠEĆER-0,25 KG
  • BRAŠNO – 0,10 KG
  • ŽUTANJAK-6 KOM
  • NARIBANA KORA LIMUNA, VANILIN ŠEĆER

TIJESTO:

  • BRAŠNO-0,25 KG
  • ŠEĆER-0.05 KG
  • MASNOĆA – 0,05 KG
  • JAJE- 1 KOM
  • SOL – VRŠAK NOŽA

PRIPREMA:
- od brašna , šećera, masnoće, jaja, i soli izradimo glatko tijesto. Razvaljamo ga na debljinu cca 0,3 cm. Stavimo u kalup za pečenje ( oblika dubokog tanjura ) tako da su rubovi
tijesta otprilike do preko ruba kalupa. Punimo sa slijedećim nadjevom:
- mladi formirani ovčji sir naribamo. Šećer i žutanjke istučemo. Sir i brašno pomiješamo, te umiješamo žutanjke sa šećerom, dodamo naribanu koru limuna. Tom smjesom punimo tijesto u kalupu. Zavijemo rubove tijesta ( da ispadne oblik vjenčića) i pečemo na umjerenoj temperaturi dok tijesto ne dobije zlatno žutu boju. Pažljivo izvadimo iz kalupa, posipamo vanilin šećerom, toplo režemo na primjerene komade (oblika torte). Konzumira se hladno.

MISAO: specifičan kolač od krčkog ovčjeg sira. Pripremao se za vrhunske obroke


MENU
(ZA ČETIRI OSOBE)

JUHA

JUHA: bistra riblja juha s rižom i peršinom

NAMIRNICE:

  • RIBA – 2 ili 4 kom. – cca 1,5 kg (najbolje orada ili brancin)
  • MRKVA – cca 0,05 kg
  • LUK CRVENI – cca 0,10 kg
  • ČEŠNJAK – 0,02 kg
  • PERŠIN (list, korijen) – cca 0,05 kg
  • SOL
  • PAPAR
  • RIŽA – 0,03 kg
  • MASLINOVO ULJE – 0,05 l

POSTUPAK:
Ribu očistiti od ljuski, utrobe i škrga. Dobro isperi u hladnoj vodi. U komadu odvoji meso od kosti i glave (filirati). Pospremi filete.
Na maslinovom ulju preprži naribanu mrkvu, korijen peršina i kapulu. Doliti s cca 1,5 l hladne vode, te u istu odmah staviti riblje glave i kosti češnjak pustiti da kuha na laganoj vatri cca 1 sat. Posoliti po ukusu. Procjediti kroz fino sito. Ponovno zakuhati i ubaciti opranu rižu. Kad je riža kuhana popapriti, posoliti, dodati nasjeckan peršinov list te toplo poslužiti.

MISAO ŠEFA KUHINJE: Ova riblja juha je jednostavna i vrlo okrepljujuća. Nisko kalorična je, te je mogu konzumirati i djeca i starije osobe.

HL. PREDJELO

SALATA OD KALAMARI

NAMIRNICE:

  • LIGNJI JADRANSKI cca 1 kg
  • ČEŠNJAK cca 0,05 kg
  • PERŠIN LIST
  • SOL
  • PAPAR
  • VINSKI OCAT
  • MASLINOVO ULJE 0,05 l
  • 4 CRNE MASLINE
  • 4 LISTA CRVENOG RADIĆA

POSTUPAK:
Lignje očistiti, ubaciti u 1,5 l kipuće slane vode. Kuhati cca 20 min. Ocijediti, te ih ohladiti u hladnoj vodi. Ocijeđene i ohlađene odrezati na kolutiće, te začiniti solju, paprom, octom, kosanim peršinom i fino nasjeckanim češnjakom, te dobro promiješati. Dekorirati listom crvenog radića i crnom maslinom. Poslužiti hladno.

MISAO ŠEFA KUHINJE: Ovo je jelo uobičajeno na jadranskom priobalju, dugo ostaje svježe, te se može koristiti kroz cijeli dan.

TOPLO PREDJELO (MEĐUJELO)

BUZARA OD ŠKAMPI

NAMIRNICE:

  • ŠKAMPI SREDNJI – JADRANSKI cca 0,40 – 0,50 kg
  • ČEŠNJAK cca 0,05 kg, LUK CRVENI cca 0,10 kg
  • PERŠIN LIST cca 0,02 kg,
  • RAJČICA SVJEŽA cca 0,10 kg
  • ULJE MASLINOVO cca 0,05 l
  • VINO BIJELO cca 0,1 l
  • SOL
  • PAPAR

POSTUPAK:
U širu posudu staviti maslinovo ulje. Na zagrijano dodati nasjeckanu kapulu. Kad zlatno požuti dodati nasjeckanu rajčicu. Pirjati dok se ulje ne odvaja od luka i rajčice.
Dodati cijele škampe – pirjati. Dodati nasjeckani češnjak i 1 kosanog peršina – kratko pirjati. Doliti vinom i vodom ili ostatkom riblje juhe do visine polovine škampi. Kuhati 10-ak minuta. Začiniti solju, paprom i nasjeckanim peršinom. Poslužiti toplo. Dekorirati grančicom peršina.

MISAO ŠEFA KUHINJE: Relativno jednostavno jelo brze pripreme, koje je uobičajeno u priobalju i na moru te može služiti uz određeni prilog i kao glavno jelo.

GLAVNO JELO

RIBLJI FILETI SA ŽARA SA SALATOM OD GRAHA I RIGE

NAMIRNICE:

  • 4 ILI 8 RIBLJIH FILETA ORADE ILI BRANCINA
  • MASLINOVO ULJE – 0,05 l
  • ČEŠNJAK – 0,02 kg
  • PERŠIN LIST 0,02 kg
  • LIMUN 1 kom
  • GRAH CRVENI 0,20 kg
  • RIGA 0,10 kg
  • SOL
  • PAPAR
  • VINSKI OCAT

PRIPREMA:
Prethodno kuhani i ohlađeni grah začiniti solju, paprom i vinskim octom. Dobro promiješati. Umiješati očišćene listiće rige. Ostaviti na hladnom.
Na dobro zagrijani roštilj posložiti osušene, posoljene i nauljene filete na stranu kože. Peći 4 – 8 min. Za vrijeme pečenja ribe složiti salatu na tanjure. Ribu vaditi i dodavati uz salatu. Ribu preliti prethodno napravljenim umakom od maslinovog ulja, kosanog peršina i češnjaka. Dekorirati četvrtinama limuna (da se može nacijediti po ribi) i poslužiti.

MISAO ŠEFA KUHINJE: Brzo, zdravo i jednostavno jelo mediteranskog tipa.

DESERT

DUNJA PUNJENA SMOKVAMA I BADEMOM

NAMIRNICE:

  • DUNJE ILI JABUKE SREDNJE VELIČINE – 4 kom
  • SUHE SMOKVE cca 0,10 kg
  • OLJUŠTENI BADEMI cca 0,10 kg
  • ŠEĆER 0,08 kg
  • ŠEĆER ZA POSIPANJE 0,01 kg
  • VODA 0,3 l
  • 4 GRANČICE MENTE
  • ČOKOLADA ZA KUHANJE 0,08 kg
  • MASLINOVO ULJE 0,01 l

POSTUPAK:
Dunje oprati i okruglo izbušiti sredinu. Suhe smokve i bademe usitniti i pošećeriti. Tom smjesom puniti dunje. Posložiti u namašćenu posudu primjerene veličine. Pokriveno peći oko 30 min na umjerenoj temperaturi. Od početka pečenja podlijevati zašećerenom vodom. pustiti da se ohladi. Rastopiti čokoladu. Dunje složiti na tanjure, podliti zaslađenim umakom od pečenja, u sredinu svake uliti rastopljene čokolade, posipati šećerom u prahu i u sredinu metnuti grančicu mente.

MISAO ŠEFA KUHINJE: Spoj domaćeg ukusa i topline. Podsjećanje na ukuse i mirise djetinjstva.


PRIČA O NAMIRNICAMA

O MASLINOVOM ULJU: maslina je «sveta» mediteranska biljka. Njezino ulje najbolje je što nam priroda daje oduvijek se upotrebljava u gastronomiji i liječenju

O JADRANSKOJ RIBI: u jednom još uvijek čistom i očuvanom mediteranskom moru – Jadranu – lovi se kvalitetna riba i škampi što i preporučujemo u pripremi ovog menu-a.

O RIGI I GRAHU: grah i riga ukomponirani uz ribu, današnji nutricionisti stavljaju na jedno od prvih mjesta u prehrani, a naša nas tradicija oduvijek uči o tome.

O DUNJI I SUHIM SMOKVAMA: suhe smokve! Što reći o njima, prehranile su naraštaje djece Mediterana. I danas se brižno pazi da se osuši svaki plod smokve kojeg se koristi na razne načine u prehrani i zimi i ljeti.
Dunja, njezin miris na bakinom ormaru. Skoro zaboravljena u prehrani. I naš je zadatak da to promijenimo!

tel.: +385 (0)51 854-024