Flora i fauna

Na otoku Krku živi 30 autohtonih vrsta vodozemaca i gmazova te je to otok s najvećim brojem iz tih životinjskih skupina u čitavom Mediteranu. Među njima se ističe krška gušterica (Podarcis melisellensis) - autohtona hrvatska vrsta. Zajedno s njom u dobrosusjedskim odnosima živi još jedna zanimljiva endemična i reliktna vrsta - mrki ljuskavi gušter čiji mužjaci privlače pažnju izražajnim plavim grlom i narančasto obojenim trbuhom. Najčešće se odmaraju na zidovima obraslim vegetacijom.

Osebujne klimatske prilike uvjetovale su razvoj kultura kao što su vinova loza, smokva i maslina. Na otoku Krku ima više od 1300 biljnih vrsta, među kojima i onih kojih nema ni na jednom drugom jadranskom otoku. Tako na primjer ovdje rastu hrast kitnjak, lipa, gorski javor, javor mliječ, gorski brijest, a biljka barbašova lazarkinja (Asperula Borbasiana) raste samo ovdje i nigdje drugdje na svijetu. Ljekovito bilje (pelin, kadulja, stolisnik, brnistra) pridonosi ugođaju izvorne aromaterapije.

Na Krku obitavaju bjeloglavi supovi, suri orlovi, orlovi zmijari i još mnoge zanimljive vrste ptica. Močvare pružaju posebnu pogodnost za neke vrste ptica selica.

Magarac (tovar)

je životinja koja je po teškim krčkim putovima bila čovjeku nezamjenjiv pomagač. Prije negoli su automobili zavladali cestama, gotovo svaka obitelj je imala svoga magarca. Način života se promijenio, pa su i na Krku magarci rijetke životinje. Uveseljavaju strane i domaće turiste, promenadnim šetnjama uz obalu mjesta na Krku. Skrbni otočani u šali kažu kako će magarci ponovo doći u modu zbog stalnih porasta cijena motornog goriva.

KLIMA

Na otoku Krku vlada blaga mediteranska klima. Redovito bilježi fascinantnih 2500 sunčanih sati u godini što je bio povod da ga u davno doba prozovu «Zlatnim otokom». Ovdje su proljeća ugodna, a ljeta topla s minimalnim padalinama, kad se temperature mora penju i iznad 25° C. Sezona kupanja traje od svibnja do rujna. Ljeti najčešće puše sjeverozapadnjak – maestral. On donosi ugodno osvježenje tijekom najtoplijih dana u srpnju i kolovozu. Jeseni su blage, a zime vjetrovite. Zimi puše bura sa istoka i sjevero-istoka, a u proljeće i jesen – jugo.

Zanimljivo je da je u Puntu, u odnosu na druga mjesta na otoku Krku, osunčanost veća, temperatura viša, da ima manje oborina, te da je vjetrovitost slabije izražena. To je posljedica toplog mora. Stoga je Punat sa srednjom godišnjom temperaturom od 14,7°C čak za 4,7°C topliji nego što bi trebao biti s obzirom na svoju geografsku širinu. To je naročito izraženo zimi kad temperatura zraka u Puntu iznosi 7,5°C! Jesen je toplija od proljeća, a najtopliji mjesec u godini je srpanj s prosječnom temperaturom od 24,4°C. No, uz obilje sunca do pješčanih, šljunčanih i kamenih plaža možete se odmarati u hladovini maslina, crnike ili borovih šumica.

 
Copyright TZO Punat, 2006.-2016. - Design & hosting by Novena