Otočić Košljun

Svega 750 metara od Punta u središtu Puntarske drage, nalazi se otočić Košljun ili Mostir kako ga puntari nazivaju. Poznat je po franjevačkom samostanu (do 15 st. benediktinci) u kojem su redovnici stoljećima skupljali i sačuvali mnoge vrijedne predmete. Na otočiću se nalazi muzej s etnografskom zbirkom koja sadrži mnogobrojne predmete krčkih ribara i seljaka te narodne nošnje s cijelog otoka Krka. Samostan posjeduje i bogatu zoološku zbirku koju sačinjava velika zbirka školjaka i unikatni primjerci životinja, kao npr. janje s jednim okom. Samostan posjeduje osim numizmatičke zbirke i bogatu knjižnicu s oko 30.000 naslova. Među njima je i Ptolomejev atlas tiskan u Veneciji 1511.godine (jedan od ukupno tri sačuvana). Na otočiću se nalaze i dvije crkve – Navještenja Blažene Djevice Marije ( s najvećom slikom u Hrvatskoj «Raj, čistilište, pakao» autor Francesco Ughetti ) i kapela Sv. Bernardina ( sakralni muzej ).

Na otočić Košljun se dolazi isključivo brodicama, lokalni brodari iz Punta, uvijek su na usluzi. Ne postoji red plovidbe već po potrebi. Cijena povratne karte je 20,00 kuna po osobi, ulaz u muzej plaća se zasebno i iznosi: za odrasle 20,00 kuna; a za djecu 10,00 kuna.

Za razgled otočića potrebno je oko jedan do dva sata, no na njemu nema ugostiteljskih sadržaja.

opširnije
Počeci turizma u Puntu

Turističke aktivnosti u Puntu započele su već početkom 19 st., a vezane su uz franjevački samostan na Košljunu koji posjećuju mnogi izletnici. Među njima je i carica Karolina, udovica austrijskog cara Ferdinanda I., Maksimilijan Ferdinand, mlađi brat austrijskog cara Franje Josipa, rumunjski kralj Karol I. i drugi. Da je Košljun rano postao zanimljiv dokazuje i dopis Biskupskog ordinarijata u Krku upućen FS Košljun, od 31.siječnja 1876.g. u kojem se traži od franjevaca da vode popis stranaca koji posjećuju samostan. Već 1908. godine osnovano je Kupališno društvo. Najstarija gostionica datira iz 1891.g., a prvi hotel, Vilu Luciju – poslije depandansa Kvarner, podignuo je mjesni poduzetnik Nikola Žic tek 1924. godine.

O Puntu

Punat je naselje smješteno na istočnoj obali Puntarske drage, na južnoj obali otoka Krka, samo 8 km od grada Krka. Prvi tragovi naseljenosti uočavaju se od pretpovijesti, preko Ilira, do Grka i Rimljana. Smatra se da naziv Punat potječe od latinske riječi Pons, što znači most, jer je moguće da je postojao most koji je spajao uski prolaz u Puntarsku dragu s juga. Sam naziv prvi put se spominje u pisanim dokumentima 1377. godine. Gospodarsku je osnovu nekada činilo poljodjeljstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo, ovčarstvo i brodogradnja, naročito u drvu, danas prevladava turizam, osobito nautički, uz trgovinu. Od nekadašnjih djelatnosti danas opstoji ribarstvo, ovčarstvo a maslinarstvom se bavi gotovo svaka obitelj. Ispred naselja, u središnjem dijelu plitke drage, smješten je šumoviti otočić Košljun. Punat - nekoć poznato brodogradilište drvenih brodova i sjedište snažnoga parobrodarskog društva - danas je poznata turistička destinacija, zahvaljujući, valorizaciji izletničko-turističkih vrijednosti otočića Košljuna, i jednoj od najvećih i najbolje opremljenih turističkih marina na istočnoj obali Jadrana. Zahvaljujući cjelogodišnjem poslovanju marine i manifestacijama kao što su regata Croatia cup i Dani maslina, Punat je posjećivan od stranih posjetilaca i izvan turističke sezone. Uređene plaže i parkovi, bogata vegetacija, hoteli, pansioni, kuće za odmor, marina Punat - matična luka svima koji uživaju u ljepotama hrvatskog mora i otoka, mogućnost sporta i rekreacije (jedrenje, ronjenje, skijanje, surfanje, tenis, acgua park, minigolf, hodanje, boćanje ), domaća hrana koja se nudi u mnoštvu konoba i u restauracijama, kulturna ponuda - posebice otočića Košljuna - čine Punat vrlo posjećenim turističkim središtem.

 
Copyright TZO Punat, 2006.-2016. - Design & hosting by Novena