Maslina

Je zimzelena biljka, odnosno voćka, koja se u mediteranskom području uzgaja još od 5. tisućljeća prije Krista. Smatra se da potječe s otoka Krete, odakle se proširila u Grčku, Palestinu, Egipat i Malu Aziju. Maslinovo drvo je od tih davnih dana osiguravalo hranu, koristilo se za ogrjev i građu, a plod se koristio u liječenju mnogih bolesti. Maslinovo drvo stalno pruža nove mladice tako da se pomlađuje staro stablo, pa je maslina oduvijek smatrana drvetom dugovječnosti. U Bibliji se prvi put spominje u Knjizi Postanka kad je nakon potopa bijela golubica donijela maslinovu grančicu kao znak da su se potopne vode počele povlačiti. Zato je i danas maslina simbol mira i mudrosti. Na Krku se uzgaja odavno. Bere se ručno, a kvalitetnom preradom u Puntu dobiva se izuzetno kvalitetno maslinovo ulje, koje pravilnom primjenom može imati lijekovite učinke.

GASTRONOMIJA

U puntarskim restoranima i konobama možete si priuštiti doživljaj primorskog kraja i mediteranske kuhinje.

Stanovnici otoka Krka stoljećima uzgajaju ovce i majstori su u pravljenju sira s kojim se započinje ili završava obrok, a krčka janjetina je poznati hrvatski proizvod, jer ovce žive na otvorenom i pasu raznoliko začinsko bilje. Gulaš od janjetine sa šurlicama je na Krku zakon. Šurlice su domaća tjestenina slična makaronima koju mijese domaćice. Poslužuju se i s kokošjim mesom u umaku, gljivama, plodovima mora, sirom. Nekad je servirana samo za blagdane, a danas u svakodnevnoj gastronomskoj ponudi. Zatim tu je i domaći pršut koji se servira s pogačom i nekoliko maslina.

Svježi plodovi mora – kvarnerski škampi i riba - pripremaju se na starinski način, obogaćeni lovorom i ružmarinom, te čuvenim puntarskim maslinovim uljem. Ne zaboravite da ste na otoku i da su domaćini iskonski ribari. Treba naglasiti da je i povrće uzgojeno u malim obiteljskim vrtovima, pa blitva, bob i drugo povrće imaju svoj pravi okus.

Uz sva ova jela bit će vam poslužena izvrsna krčka ili hrvatska vina, te niz domaćih rakija kao što su loza, medica, travarica, smokovača ili biska. Dobar tek!!!

 
Copyright TZO Punat, 2006.-2016. - Design & hosting by Novena